Thursday, February 11, 2010

PENJELASAN HAZAMIN INTEAM MENGENAI [ NASYID MASAKINI ]

BERITA @ FN

DARI HATI HAZAMIN INTEAM

hazamin

Terima kasih buat Tuan Hazamin, anggota kumpulan Inteam, kerana sudi memberi pendapat dan maklum balas di blog ini. Saya sendiri sebenarnya merupakan peminat Inteam sejak dari dahulu lagi sampai sekarang.

Dan memang saya nampak perubahan yang besar pada konsep album Inteam bermula pada album ‘Tiada Lagi Kasih’.

Buat pembaca blog saya dan yang memberi komen dan kritikan di entri ‘Ada Apa Dengan Nasyid‘, harap sudilah membaca penjelasan daripada Tuan Hazamin ini. Saya salin semula komen beliau pada entri ini:

Satu artikel yang bagus dan bernas.

Ana bersetuju dengan cadangan perlu ada badan yang menjaga kualiti nasyid dan penasyid. Juga perlu ada satu muzakarah dan diskusi melibatkan penggiat-penggiat nasyid dan ulama’-ulama’ bagi menentukan bagaimana seharusnya rupa sesebuah nasyid itu.

Untuk makluman semua, ana ingin tegaskan di sini Inteam adalah penentang keras lagu nasyid berunsur cinta. Mungkin ramai yang meletakkan kesalahan itu dibahu inteam dan kumpulan seumapamanya sedangkan mereka tidak sedar, kumpulan-kumpulan ini kekadang hanya terpaksa mengikut arahan konsep yang ditentukan syarikatnya.

Kerana semuanya terikat dengan kontrak. Akhirnya inteam sendiri pernah di banned oleh universiti tempat kami belajar sendiri. Kami sentiasa cuba memanfaatkan lagu cinta yang telah kami rakam dengan membuat ulasan setiap kali selepas menyanyikan lagu tersebut, bahawa Islam melarang pasangan-pasangan bercinta sebelum kahwin mahupun selepas bertunang. Itu sahaja setakat yang kami mampu lakukan waktu itu.

Sejak inteam bergerak sendiri, kami telah menerbitkan album Tiada Lagi Kasih bagi memperjelaskan bahawa kami tidak lagi membawa konsep cinta sesama manusia, kerana sekarang kami telah bebas menentukan sendiri konsep kami. Kempen akhbar berlangsung beberapa bulan bagi kami memaklumkan kepada semua bahawa kami tidak menyokong apa yang dikatakan sebagai nasyid cinta.

Kami juga cuba menjadi contoh kepada adik-adik supaya mengelakkan nasyid berunsur cinta sesama manusia. Kerapkali kami nyatakan, jika ada yang mahu membuat nasyid sedemikian, pastikan liriknya telah ditapis dan diluluskan oleh orang yang arif dan alim ilmu agamanya.

Kami kerap diminta menyanyikan semula lagu-lagu Kasih-kekasih, impian kasih dan seumpamanya tetapi kami menolak dengan baik dengan alasan kami tiada minus 1. Hakikatnya kami tidak mahu menyanyikan lagu tersebut lagi.

Hanya lagu Nur kasih yang masih kami nyanyikan kerana liriknya adalah adaptasi dari doa Al-quran dan bukan luahan hati insan kepada insan yang dicintainya, tetapi luahan hati seorang insan kepada Tuhannya agar mengurniakan jalan kemudahan kepada jodohnya.

Ana tidak nafikan ada baik dan buruknya lagu ini, tetapi ana nampak lebih banyak buruknya.

Ana mohon di sini, jangan terlalu cepat melabelkan seseorang sebagai mempergunakan agama, atau bertopeng Islamik dan seumpamanya sedangkan yang berkata itu mungkin tak pernah bersua muka pun dengan yang dikatanya, dan tak tahu hujung pangkal ceritanya. Kita semua sesama Muslim, kita haruslah tegur menegur sesama kita dengan hikmah bukan dengan mengutuk dan memfitnah.

Harap antum jelas dengan pendirian Inteam.
Wallahu a’lam.

Muhammad Hazamin bin Harun


Sumber : StudioMuslim
Copyright 2009 .::FENOMENASYID Islamic Entertainment::.

0 comments:

Post a Comment

Blogroll


Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More